Szolnoki Olaj: Most vagy soha – avagy szabad-e mohónak lenni?

A magyar bajnok nem kis bravúrral továbbjutott az Európa Kupában egy olyan csoportból, melyben több hasonló szinten jegyzett csapatot is megelőzött, mint akikkel a második csoportkörben játszik majd. Amennyiben megnézzük, hogy az olasz bajnok Sassari, a török élgárda, azaz a Galatasaray, valamint a spanyol Zaragoza jelenleg milyen formában van, akár el is játszhatunk a gondolattal, hogy ki lehet-e mondani az Olajnál azt, amit évek óta először idén tényleg kimondtak, azaz tovább kell jutni.

akosMár rengeteget pedzegettük a magyar kosárlabdával foglalkozó anyagainkban, hogy tudatosan szervezett mentális felkészítés hiányában és a sportpszichológiát csak esetenként igénybe véve mennyivel is nehezebb az esélyesség terhét elviselve győzni, mint “underdog” szerepben bravúrgyőzelmeket elérni. Sokszor felróttam magam is a korábbi években, hogy mennyire nem hasznos, hogy azt a bizonyos lécet miért nem tesszük magasabbra és támasztunk komolyabb elvárásokat honfitársaink elé az egyes nemzetközi vetélkedésekben. Viszont a jelenlegi viszonyokat alapul véve, még ha nem is ezt gondolom a követendő példának, úgy látszik, sokszor jól sült el ez a felfogás, még ha nem is biztos, hogy emögött tudatosságot kell keresnünk.

A recept eddig egyértelműen úgy fest, hogy rossz kezdés után, amikor már nem sokan várják az adott gárdával szemben a komolyabb teljesítményt, egyszer csak összeáll a keret és jönnek a sikerek, ráadásul nem is kicsik, hiszen volt már két Eurochallenge Final Fourban is a Szolnok, valamint a tavalyi Adria Liga hetedik helyezés is ebben a sorban említhető véleményem szerint.

A lélektani helyzetek és az, hogy ezekből valahogy mindig győztesen próbáljon kijönni egy csapat vagy egy közösség, a modern csapatsportok talán legnehezebben megfogható tudományágához tartoznak. Anélkül, hogy ezen témába túlzottan belemennénk, érdemes egy szóra megállnunk a Szolnok három ellenfelét illetően.

(Tóth Attila, a Kezdő5.hu szerkesztője alaposabban is elemezte már a Szolnok riválisait, ezen a linken!)

Az olasz bajnok Sassari évek óta az első olyan csapat, mely nyert meccs nélkül esett ki az Euroliga alapszakasza után és így került most az Európa Kupa második csoportkörébe. Náluk is változik a helyzet, hiszen hirtelen elvárás lesz a győzelmek begyűjtése és a továbbjutás, ám az Olaj malmára hajthatja a vizet, hogy a szárdoknál történt edzőváltás egyelőre nem hozta meg az áttörést (nem úgy, mint Szolnokon), továbbá Marco Calvani legénysége is kisebb stílusváltást próbálgat a sok run and gun kosárlabda után. Kijelenteni nem lehet, hogy hasonló erősségű lenne a jelenlegi Olaj, mint a Sassari, ám véleményem szerint van annyira “lent” jelenleg lelkileg ez a társaság, hogy ellenük mindenképp lehessen keresnivalója a magyar bajnoknak.

A csoport számomra egyértelmű favoritja és magasan legjobban szervezett csapata a Galatasaray, mely Ergin Ataman mester kezei alatt ugyanazt a stílust hozza, melyet az Olajjal egykoron EC-elődöntőző Besiktas. Nevekre nem sokkal erősebb ez a gárda, mint mondjuk az említett török rivális, mégis sokkal magasabb játékerőt képviselnek ebben a szezonban, ők tényleg csúcskategóriás ellenfél.

A mérleg nyelve az én meglátásom szerint a spanyol Zaragoza lehet, mely idén nagyon visszaesett az ACB Ligában, ám az Európa Kupában másodikként jutottak tovább, ami azért jól jelzi, hogy még mindig mennyire erős a hispán liga. A keretük nevekre és nemzetközi tapasztalatot illetően nem sokkal van lemaradva a másik két riválisétól és érthető módon magasabban jegyzett csapat az Olajnál, ám az ő esetükben is volt több változtatás szezon közben és a Szolnokkal ellentétben még nem találták meg a saját karakterüket, ami itt most kiemelten fontos tényező lehet.

Annyi bizonyos, hogy 32-be jutás ide vagy oda, a Szolnoktól senki sem vár ebből a csoportból továbbjutást és magam is úgy látom, hogy az eddigiekhez hűen elvárást támasztani ez irányba nem is lenne szabad Vojvoda Dávidék esetében. Ugyanakkor pont ez a helyzet lehet a legnagyobb előnye is az Olajnak, s amennyiben merített elég önbizalmat és lendületet a magyar bajnok, valamint légiós posztokon is tud valamennyit toldozni-foltozni, úgy a szurkolók vélhetően nem teljesen érdektelen harcot látnak majd a szolnoki meccseken ebben a körben sem.

Fotó: szolnokiolaj.hu

Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *