Mivel lett több a magyar férfi kosárlabda 2015-ben?

Az év utolsó napjai jó alkalmat adnak a számvetésre, melyet az utóbbi esztendőkhöz képest szerintem sokkal jobb szájízzel lehet megtenni, mint bármikor, mióta jómagam ezzel a sportággal foglalkozom.

Mindenféle politikai áthallás nélkül tényként kell megállapítanunk, hogy az ország vezetésének jelenlegi sporttámogatási felfogásával, illetve maga a TAO-sporttámogatási rendszer bevezetésével új időszámítás kezdődött a magyar férfi kosárlabdázásban is. A vezetők az elmúlt három-négy évben többször elmondták, hogy egyelőre mennyiségi értelemben beszélhettünk áttörésről, viszont jómagam úgy látom, hogy 2015 végén több konkrétum kiemelésével végre minőségi dolgokban is hasonló megállapításokat tehetünk.
A teljesség a szubjektív-objektív vonal meghúzásának igénye nélkül komoly előrelépésnek gondolom, hogy…
… a Szolnoki Olaj érdemi versenyben, nívós ellenfelekkel szemben ki tudta vívni a továbbjutást az Európa Kupában – ide tartozón pedig “egyéni” kategóriában ki kell emelnünk Vojvoda Dávid remeklését és vezérszerepét, hiszen Eurocup-szinten meghatározó magyar játékosnak lenni még magyar egyesületben is valami olyasmi, ami az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest érdemi fejlődés. Itt Pór Péter, mint magyar edző munkája és egy egész közösségre gyakorolt azonnali pozitív hatása is egy kiemelendő tényező, pláne mivel nagyon keveset beszélünk a játékosok képzése mellett az edzőképzésről, mely ugyanakkora súllyal kellene, hogy bírjon a magyar kosárlabda új alapokra helyezésénél, mint a sokszor emlegetett játékosnevelés.
2015 Event Picture - Hanga AdamHanga Ádám személyében Európa egyik igazi topcsapatában van stabil kezdő, mostanra már folyamatosan meghatározó teljesítményt hozó játékosunk, aki ezen felül a kontinens legmagasabban jegyzett nemzeti bajnokságában, a spanyol ACB Ligában is dobogóra pályázó gárdában tündököl. Ami az ő esetében pedig kiemelten fontos: több évnyi folyamatos változás, illetve sérülések után a helyére került, igen komoly bizalmat élvez és tud is vele élni. A még mindig csupán 26 éves, tehát pályája csúcsához vélhetően még csak mostanság elérkező Hanga kapcsán ráadásul egy olyan látványosan kosarazó magyar játékos is van Európa élvonalában, akivel némileg rá lehet kerülni arra a bizonyos térképre, valamint meg is lehet mozgatni a nevével, jelenlétével embertömegeket, ami új távlatokat nyithat meg számunkra a következő években példaképépítésben is.
Perl Zoltán 20 esztendősen le tudta tenni a névjegyét az olasz élvonalban, amihez hasonlót (egyénileg, korban és teljesítményben) eddig csak Hangától láthattunk a modern kori magyar kosárlabdázás történetében, ezzel pedig lehetőség nyílt arra, hogy Ádám után legyen még egy olyan játékosunk a következő évtizedben, akinek a nevét Európa szerte megismerhetik. Ehhez persze rengeteget kell még tennie Zozónak is, ám kétség sem férhet hozzá, hogy ennek az alapjait le tudta tenni a szombathelyi ifjonc.
Lóránt Péter Pesaróban mutatott formája és teljesítménye ritkán látható, a kontinens Top 5-ös bajnokságban gyakorlatilag főszereplő tudott lenni a kiesés ellen megvívott, sikerrel végződő harcban, s a legfontosabb mérkőzéseken 20 pont körüli átlagot hozott, ami teljesen szokatlan magyar kosárlabdázótól jegyzett külföldi bajnokságban.
Rosco Allen és Golomán György az NCAA-ben pallérozódnak, nem is akárhogyan, hiszen csapataik, a Stanford, illetve a UCLA idén is reális eséllyel pályáznak a March Madnessen való főtáblára kerülésre. Ráadásul ők maguk is meghatározó emberei (a most sérülésből visszatérőben lévő Gyuri esetében ez egyelőre csak egy reálisnak tűnő forgatókönyv) ezen gárdáknak, ahol a világ talán legjobb körülményei között készülhetnek a profi kosárlabdázói létre. Azt se feledjük el, hogy Rosco is úgy fest, letudta egészségügyileg szerencsétlenebb időszakát, valamint hogy óriási szinten lépett stabilitásban negyedik NCAA-s szezonjára. A MAFC-os nevelésű bedobó olyan siker részese is lehetett, mely magyar kosárlabdázó számára még nem adatott meg, hiszen NIT-t nyert a Stanforddal (ez a főtábláról lemaradó csapatok rájátszása), G.G. pedig egészen a 16 közé jutott Kareem Abdul-Jabbar egykori alma materével. Ennél jobbat is csak egyetlen egy magyar kosárlabdázó tudott eddig felmutatni (Szendrei József megjárta a Final Fourt is az Oklahoma Soonersszel).
… az ULEB korszakot alapul véve négy klubcsapatunk indult jegyzett nemzetközi kupában (a Szolnok Eurocup indulása mellett a Körmend, a Falco és a Sopron a FIBA Kupában szerepeltek), aminél több csak egyszer fordult elő, 2013-ban (akkor öt magyar induló is volt a két porondon összességében). Ide kívánkozik még az Adria Liga-szerepléssel ugyan kényszerű okokból felhagyó, ám tavasszal nagy eredménynek mondható hetedik AL-pozícióval záró Olaj érdemeinek újbóli megemlítése is. Noha a FIBA Kupában továbbjutni nem tudott egyik együttesünk sem, mégis jegyzett külföldi csapatok érkeztek Magyarországra tétmérkőzéseket játszani, valamint fiaink ilyen módon jobban bele is kerültek a nemzetközi vérkeringésbe, s olyan tehetséges hazai nevelésű ifjoncok mutathatták meg magukat ezen a porondon, mint a szombathelyi Váradi Kornél – Bognár Kristóf duó, akik felnőtt válogatott karrierjük kezdetén mindenképp sokat profitálhattak ebből a részvételből. Ezen felül azt is meg lehet említeni, hogy az olasz Varese és a horvát Cibona Zargeb is kikapott magyar földön, ami 5-10 évvel ezelőtt nehezen lett volna elképzelhető.
a magyar U20-as válogatott Székesfehérváron játszhatott B-divíziós Európa-bajnokságot és bronzérmesként feljutott az A-divízióba. Bár a Perl-Váradi-Benke trió fémjelezte évjárat még nem a TAO-időszak alatt kezdte a kosárlabdát, ők azért már jelentősen jobb lehetőségek közé csöppentek felnőtt karrierjük megkezdése előtti éveikben, amit többek közt egy ilyen produkcióval tudtak meghálálni, ráadásul magyar szurkolók hada előtt, amivel tovább népszerűsödhetett a sportág idehaza. Azt is hozzá kell tennünk, hogy ezzel az eredménnyel az utóbbi évtized magasan legjobb szerkezetű évjárata, a ’96-os így az A-divízióban versenyezhet jövő nyáron, ami a fejlődési és megmérettetési lehetőség mellett egy nagyon komoly lehetőség arra is, hogy az európai játékosmegfigyelők szeme előtt mutathassa meg magát Golomán György, Filipovics Márkó, Krivacsevics Márkó, Peringer Balázs, Bagó Martin, Mócsán Bálint, Pongó Martin (és még akik a felsorolt alapemberek mellé bekerülnek melléjük a 12-es keretbe).
… végül, de nem utolsó sorban a Vasas Akadémia U17-es EYBL-ben való második (!) helye kívánkozik ebbe a sorba, amihez hasonlót magyar klubcsapat álmodni se merhetett volna éveken át. Az eredmény egyedisége mellett nagyon fontos, hogy ez is kapukat nyitott meg a magyar kosárlabdázás számára, elég megemlítenünk, hogy azóta mennyivel több lett a magyar induló ebben a sorozatban, illetve más jegyzett nemzetközi tornákon, avagy hogy annak a csapatnak több tagjai is járhatott már azóta Európa legjobb akadémiájának, a római StellaAzzurának az edzésein, mérkőzésein (ezt a csapatot győzte le Saeed Armaghani és Sárosi Bulcsú csapata a negyeddöntőben), no meg hogy létrejött közben a Budapest-válogatott, mely ennek a csapatnak a gerincére (is) épül. Nem mellesleg ez a csapat idén úgy fest, hogy szintén ott lehet majd a legjobb négy között az U20-as korosztályban! A közép-európai EYBL régiónak pedig Radics Balázs személyében magyar vezetője van, az ő közbenjárásával rengeteg magyar csapat indulhatott ebben az évadban, ami egyelőre még felbecsülhetetlen potenciált jelent a hazai utánpótlásképzés és versenyeztetés számára.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a magyar férfi kosárlabdázás azzal együtt is az utóbbi bő egy évtized legjobb naptári évét produkálta, hogy felnőtt válogatottunk még 2014-ben egy labdányival lemaradt az idei nyári Európa-bajnokságról. Ugyanakkor rengeteg alapunk lett, amire építhetünk, valamint előreléptünk valamiben, amiben eddig jóval gyengébben teljesítettünk: elkezdtük sokkal jobb hatásfokkal kihozni magunkból azt a potenciált, amivel rendelkezünk, rendelkeztünk és több fronton is lényegesen szervezettebb munka, valamint nagyobb összefogás jött létre, mint az bármikor is jellemző lett volna a modern kori magyar kosárlabdázás érájában.
Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *