Hanga Ádám: Meddig lehet még fokozni?

Mára már egyértelműen kijelenthetjük: Magyarországnak Dávid Kornél Euroliga-döntős fellépése óta nem volt olyan férfi kosárlabdázója, akit ennyire magasan jegyeztek volna kontinentális szinten, ráadásul az utóbbi fél évben hónapról hónapra emelkedett Hanga Ádám renoméja. Sokan már az NBA-ről beszélnek vele kapcsolatban, mások hosszabb távú európai karriert preferálnának honfitársunk számára. Ahelyett, hogy ebben ítéletet mondanánk, inkább nézzük meg, mikben lépett előre a BLF Palota és az Alba Fehérvár nevelése, továbbá kitérnék arra is, hogy Ádám reálisan mikben léphet még előrébb a következő években.

hanga

A Laboral Kutxa idei összes tétmérkőzésén kezdőként harcba dobott Hanga az Euroliga Top 16-ban két fordulóval a zárás előtt a csoportelsőségért küzd egy olyan nyolcasban, ahol a CSZKA Moszkva, a Real Madrid, a Barcelona, az Olympiakosz, a Himki Moszkva, a német bajnok Brose Baskets Bamberg és a litván aranyérmes Zalgiris Kaunas küzd a rájátszásért a magyar légiós klubja mellett. Egy héttel ezelőtt az orosz CSZKA elleni teljesítményével (30-as VAL) az egész fordulóban a teljes mezőny második legjobb produkcióját nyújtotta, de korábban volt már az aktuális játékhét legjobb ötösében. Hogy Ádám élete formájában van, azt mindenféle túlzás nélkül kijelenthetjük, ahogy azt is, végre önbizalomban és a gyűrű támadásában, valamint a dobások elvállalásában is azt hozza, amit a jó értelemben elfogult hazai kosárszurkolók évek óta hiányoltak tőle.

Azt gondolom, hogy ennek megfelelően most értünk el oda, hogy számot vessünk a további fejlődés, előrelépés lehetőségéről vele kapcsolatban – már csak azért is, mert már nem a fiatalok sorába tehető, mostantól már minden profi kosaras szezonjában a rutinosabbak közé fogják sorolni, s így sokkal kevesebb lesz az ő hibázási lehetősége is, ami a karrierépítést illeti.

Az egyik fő kritikus területen (a dobások elvállalása, több agresszív gyűrű támadás) tehát nagyot lépett előre Ádám, ami a rengeteg beletett munka mellett egy mentális erősödés, valamint jó értelmű önbizalom növekedés eredmény is egyben. Nála viszont technikai hiányosságként volt kiemelhető a nem gyűrű közeli befejezések hatékonysága, valamint a büntetők értékesítése is. Nos, utóbbiban látható a fejlődés, hiszen 76,9 százalékos mutatója a spanyol bajnokságban, valamint 74,1 százalékos produkciója az Euroligában nem kiemelkedő ugyan, de már bőven az elfogadható kategóriába tartozik, azaz nem igazán érdemes őt faultolnia az ellenfeleknek, ezzel ma már nehezebben védhető játékosnak is vallhatja magát. Ezen a területen ugyanakkor bőven léphet még feljebb is, amennyiben legalább 82 százalék fölé érne, úgy véleményem szerint a meccsenkénti átlag 2-2,5 büntetőkísérlete is megduplázódhatna, amivel már el is érné jelenleg látszó potenciálját. Így pedig pontátlaga és hatékonysága is látható mértékben nőne.

Ádám a maga szintjén streaky shooternek nevezhető, volt már idén 8-ból 6 bedobott triplás mérkőzése és több kiváló dobóperiódusa, de az egyértelmű, hogy a nyári különmunka jelentős része Faragó Péterékkel idén is a dobástechnika, illetve annak stabilizálására fókuszál majd. Idén látható volt, hogy az egyéni edzői stábbal végzett munka segítségével mennyit lépett ebben előre, ami többek közt jobb komfortérzetet is adott válogatott játékosunk számára, de ezen a fronton lehet és kell is még fejlődni. A kétpontosokat egészen hihetetlen, mezőnyjátékosokra sosem jellemző precizitással, 69,1 százalékkal értékesíti a bajnokságban. Itt rögtön a dobáskiválasztását is dicsérhetjük, hiszen egy mérkőzésre jutó négy kétpontos próbálkozása többnyire olyan szituációkból jön, melyekben Ádám keze (floaterjei, ziccerei, zsákolásai) halálos(ak). Az Euroligában 57,3 százalékot tud ebben a kategóriában, amivel szintén a legjobbak közt tartják számon. Triplái már messze sem ennyire precízek (28,3% a bajnokságban, 26,5% az Euroligában), ám a szezonon belüli tendenciák nagyon bíztatóak, s mára már nem sok ellenfél adja, adhatja fel teljesen a Hanga-triplákat – bár az is egyértelmű, hogy még mindig inkább a hármaskísérletek felé karja őt terelni a mindenkori ellenfél.

Ha már tripladobás. Az őt 2011-ben draftoló San Antonio Spurs rendszerébe illeszkedés terén sokan megjegyzik, hogy a saroktripláin még kategóriákat kellene emelnie. Ez jogos kritika is természetesen, ám mára olyan komplexitású játékos lett honfitársunk támadásban is, aki nagyon sok rendszerhez jól illeszkedik, így véleményem szerint egyre kevésbé negatív faktor a jó triplázás hiánya is, ha már NBA esélyeket latolgatunk. Ugyanakkor láthatjuk, hogy Ádám bizonyos keretek közt fejlődőképes dobásbiztonságban, továbbá az önbizalom tényező is rengeteget tud nála befolyásolni.

Védekezésben tömegben, atletizmusban, gyorsaságban és a végtagok hosszúságában is kiemelkedő Európa legmagasabb szintjén is, s mivel intelligens, tudatos védőjátékosról beszélünk, aki még a posztokat tekintve univerzális is, úgy gondolom, kimondható lett mára, hogy ebben a kategóriában semmi sem szól ellene – legyen az Európa közvetlen elitje vagy az NBA-be való továbblépés. Ádám ezzel együtt mindig is sokkal jobb labdás védő volt, mint labda nélküli, viszont ezen a területen is rengeteget fejlődött, s azt gondolom, hogy a tendenciákat elnézve ebben mint a jó bor, egyre jobbá válik az idő haladtával.

Egészség. Ádám tipikusan azon lelkületű kosarasok közé tartozik, akik sokkal könnyebben maradnak egészségesek és terhelhetőek, ha rendben vannak a legfőbb körülményeik és önbizalomban, valamint megkapott bizalomban magas szinten állnak. A korábbi térproblémák a mostaninál fiatalabb korában, lényegesen kisebb és kevésbé sűrű terhelés közepette jöttek ki és nem akartak múlni. Ez a szezon talán abból a szempontból is kiemelten fontos nála, hogy megmutassa, képes folyamatosan egészséges és terhelhető maradni ilyen intenzitású játék közben is. Ez nagyban köszönhető annak az egyéni felkészülésnek is, amit nyáron el tudott végezni Ujhelyi Gyulával, valamint annak is, hogy azt megelőzően volt lehetősége hosszabban pihenni is a nyáron.

A 2016-os nyár ilyen szempontból vízválasztó lesz nála, hiszen minden esélye megvan arra, hogy a legvégsőkig versenyben legyen a Laborallal, majd a válogatott programban is kulcsszerep hárul rá, ezen felül pedig az egyéni felkészülésre is szeretne valamennyi időt fordítani a Vasas Akadémia egyéni edzői stábjával. Amennyiben optimálisan sikerül elosztani a terhelést, akár nagyon jól is kijöhet ebből a kritikus szakaszból és az összes többi majmot is ledobhatja a hátáról, ami még inkább pozitív hatással lehet a fejlődésére és az önbizalmára.

A lényeg valahol az aranyközépút megtalálásában rejlik, azaz hazánk legnagyobb kosaras kincsét lehet és kell is még csiszolni, de azt túlzásba sem szabad vinnünk – ahogy az óvatoskodást sem. Ha Ádám továbbra is lépésről lépésre gondolkodik és cselekszik, akkor véleményem szerint most már látszik, hogy több éves távlatban kihozhat magából annyit a sportág világelitjében (legyen az Euroliga Top csapat vagy maga az NBA), hogy egyáltalán senkinek se lehessen hiányérzete az ő pályafutásával kapcsolatosan.

Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *