Az 1997-98-as korosztály szerepe az NB I/B csoportban I.: Kelet

Ahhoz, hogy egy fiatal kosaras fejlődjön, játszania kell, nincs ebben semmi újdonság.

Az sem mindegy, ki az ellenfél, hiszen ha egy gyerek ügyesebb, vagy nagyobbra nőtt, gyorsabb, netán jobban dob kortársainál, az nem jelenti azt, hogy erősebb mezőnyben is megállja a helyét – sőt mi több, a dolog visszafelé sülhet el. Azt a hamis képzetet keltheti az ifjú sportolóban, hogy ő már kész játékos, és mint olyan, nem köteles hallgatni az edző szavára, illetve többet engedhet meg magának a pályán.

Ezért aztán a saját korosztályban való versenyeztetés mellett kellenek egyéb kihívások is, erre pedig hazánkban jelenleg az NBI/B. csoport a legmegfelelőbb bajnokság a 18-19 éves kosarasok számára (illetve az EYBL U-20-as nemzetközi versenysorozata, ott azonban egyelőre jóval kevesebb mérkőzés van). Közülük néhányan pár percre már beleszagolhattak az A csoport levegőjébe is, de reálisan nézve még egy-két év tapasztalata szükséges nekik ahhoz, hogy bármiféle hatással lehessenek a felnőtt mezőny küzdelmeire.

papmat

Lássuk tehát az NB I/B 1997-98-as korosztályát, hogyan teljesítenek a másodosztályban – elsőként a Keleti Csoport gárdáit vizsgáljuk.

Békési SzSk

Molnár Ákos: 20 mérkőzésen lépett pályára a Békés színeiben az 1997-es születésű bedobó, ebből három alkalommal kezdőként. 11.7 percet töltött a parketten átlagban, ezalatt 1.3 pontot és 1.7 lepattanót tett a közösbe, igaz, az Óbudai Kaszások gyűrűjét 11 ponttal terhelte meg.

Plavecz Tamás: Mindössze 4 meccsen jutott szóhoz, kevesebb mint 4 perces játékidővel, még nem tagja a rotációnak.

DEAC

Opre Roland: 7 mérkőzésen lépett pályára a debrecenieknél, 6 perces átlaggal – nem tagja még az aktív keretnek.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK

Joó Tamás: 5 meccsen jutott szóhoz, ezeken 12.8 perc alatt hozott egy 4.4-es pontátlagot. A MAFC II ellen 10 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával vétette észre magát a 194 centis, 4-5-ös poszton bevethető játékos.

Budapesti Honvéd SE

Kiss Ádám: 18 találkozón kapott lehetőséget Puskás Artúrtól Kiss, öt alkalommal a kezdőötösben. 18.6 percét 5.4 ponttal, valamint 3.6 lepattanóval igyekezett hasznossá tenni.

Kerpel-Fronius Gáspár: a ZTE-ben kiváló szezont futó Kerpel-Fronius Balázs öccse Kiss Ádámhoz hasonlóan 18 meccsen játszott, és ő is ötször volt kezdő. 22.8 percet töltött átlagban a pályán, élvezi tehát Puskás edző bizalmát – 6.3 ponttal, 3.7 lepattanóval és 2.2 gólpasszal hálálja meg azt. Nála kiemelendő, hogy márciusban a Vásárhely ellen egy 39 VAL-os mestermunkát tett le az asztalra.

MEAFC

Galló Márk: 13.5 perc alatt 10.3-as VAL mutatót hoz a Miskolc színeiben Galló, 4.7 pontja mellé 5.6-os pattanóátlag társul. Mezőnyből is pontosan céloz, kísérletei 60%-át kosárra váltotta.

Még három fiatalt fedezhetünk fel a MEAFC keretében, ők azonban még nem tagjai a rotációnak: Orliczki Márton, Koroknai Gergely, valamint Orliczki Bence Barnabás.

Vásárhelyi Kosársuli

Kereszty Domos: Bár sérülés, valamint tanulmányi okok miatt mindössze 6 mérkőzésen szerepelt a Vásárhely színeiben a 97-es születésű bedobó, játékperce akadt bőven – a Salgótarján ellen például mind a 40 percet a pályán töltötte, 14 pontja mellé 9 lepattanót is megkaparintott. Összességében 31.2 perc alatt hozott 9.3 pontot, 4.8 pattanót, mezőnyből pedig 59%-kal célzott, vélhetően várják vissza jövőre is.

Horváth Martin: Az irányító 11 mérkőzésen kapott lehetőséget, 13.3 perc alatt 2.2 pontos átlagot hozott.

KTE-Duna Aszfalt

A KTE 15 olyan játékost nevezett a B csoportba, aki 1997-ben, vagy azt követően született, de közülük csak néhányan kaptak lehetőséget a “nagyoknál”.

Fehér Péter: Ő játszotta a legtöbb mérkőzést a fiatalok közül, 21-et, ráadásul 11 alkalommal kezdőként kapott lehetőséget. 25 perces játékidővel számolhatott, ezalatt 5.3 pontot és 2 lepattanót tett a közösbe.

Piukovics Patrik: 14 meccsen lépett pályára, 13 perces átlaggal. 5.4 pontját 54%-os mezőnyözéssel szerezte, nem célzott tehát rosszul.

Kálmán Bence: Bár 15 derbin lépett pályára, de ezeken csak 6.3 percet kapott, még nem volt tagja a rotációnak.

Microsec-Budafok

Lados Erik: A három budafoki fiatal közül ő kapta a legtöbb lehetőséget, 10.3 percet meccsenként. 15 találkozón játszott, 2.7 pontot szerzett átlagban.

Boksay Bendegúz és Takács Péter nem voltak tagjai az aktív rotációnak.

MAFC II.

A KTE-hez hasonlóan a MAFC is rengeteg ifjoncot nevezett – számszerűen 23-at -, ám közülük többen is meghatározó játékosai tudtak lenni az együttesnek. Bár 3-19-es mutatóval a csoport utolsó helyén zártak, itt aztán nem lehet mondani, hogy ne játszottak volna sokat a fiatalok.

Mócsán Bálint: Egyértelműen a legnagyobb név a – főként a nagycsapatnál számításba vett – Mócsán, aki az A csoportban hoz egy 8 pontos átlagot 23 perc alatt, kintről pedig 38%-kal céloz a profik között. B-ben mindössze kétszer tette tiszteletét idén, de összesen 47 pontot hintett be a két derbin.

Siklós Olivér: 21 alkalommal lépett pályára a MAFC II-ben, 10 alkalommal kezdőként. Csaknem 23 perc alatt termelt 8.5 pontot, viszonylag stabil tagja volt tehát a keretnek.

Iványi Kristóf: 15 meccsen játszott a bedobó a másodosztályban, 13-szor a kezdőkkel futott ki a parkettre. 28 perc alatt 9.7 pontot szállított 3.3 pattanó társaságában, azonban mezőnyből csak 31%-kal célzott – ezzel együtt kiemelendő a Budafok ellen szerzett 22 pontja, ez egyéni legjobbja.

Cserkúti Áron: 17 mérkőzésének zömét kezdőként játszotta a hátvéd, ezeken valamivel több mint 23 perc alatt 6.6 pontot termelt. A hatékonysággal neki is meggyűlt a baja, 28%-os mezőnymutatóval dolgozott, emellett volt 4 eladott labdája is.

Boldog Balázs: Szintén alapember volt a szimpatikus nevű fiatalember, 15 mérkőzésen kapott lehetőséget (13-szor kezdőként). 7.4 pontja mellé 3.5 pattanója volt, mindezt csaknem 26 perc alatt szállította.

Pápai Máté: Bár csak 5 meccsen lépett pályára a center, letette a bajnokságban a névjegyét: 13 pontos, 11.4 lepattanós dupla-duplát átlagolt, 20-as VAL értékkel – mindezt 36.6 perc alatt.

A Konecranes-Salgótarjáni KSE, az Óbudai Kaszások és az EKF-Eger KOK SE keretében (már) nincs 97-es, vagy azt követően született játékos.

Fotó: Mester Botond – MAFC

Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *