Az 1997-98-as korosztály szerepe az NB I/B csoportban II.: Nyugat

Ahhoz, hogy egy fiatal kosaras fejlődjön, játszania kell, nincs ebben semmi újdonság.

Az sem mindegy, ki az ellenfél, hiszen ha egy gyerek ügyesebb, vagy nagyobbra nőtt, gyorsabb, netán jobban dob kortársainál, az nem jelenti azt, hogy erősebb mezőnyben is megállja a helyét – sőt mi több, a dolog visszafelé sülhet el, azt a hamis képzetet keltheti az ifjú sportolóban, hogy ő már kész játékos, és mint olyan, nem köteles hallgatni az edző szavára, illetve többet engedhet meg magának a pályán.

Ezért aztán a saját korosztályban való versenyeztetés mellett kellenek egyéb kihívások is, erre pedig hazánkban jelenleg az NB I/B osztálya a legmegfelelőbb bajnokság a 18-19 éves kosarasok számára. Közülük néhányan pár percre már beleszagolhattak az A csoport levegőjébe is, de reálisan nézve még egy-két év tapasztalata szükséges nekik ahhoz, hogy bármiféle hatással lehessenek a felnőtt mezőny küzdelmeire.

Lássuk tehát az NB I/B 1997-98-as korosztályát, hogyan teljesítenek a másodosztályban – másodszor a Nyugati Csoport gárdáinak szereplését tekintjük át.

(Cikkünk első része ide kattintva tekinthető meg.)

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém

Szeifert Zalán és Blaskovits Balázs személyében két “delegáltja” van listánkra a Nyugati Csoportot megnyerő Veszprémnek, de egyikük sem jutott túl sok szerephez – Szeifert összesen két meccsen lépett pályára, Blaskovits pedig hét alkalommal – a rutiné volt a főszerep Veszprémben.

Vasas Akadémia

A Vasas volt az egyetlen csapat, ahol a fiatalok játszatása eredményességgel is párosult. Keletről ugyan a MAFC II-ben rengeteg ‘97-es, ‘98-as fiatalt találhatunk, de ők ugyebár a csoport utolsó helyén végeztek, míg a KTE 6 győzelem mellett 16 vereséget számlált. Ezzel szemben nyugaton a Vasast csak a Veszprém tudta megelőzni, míg a többi, szintén sok fiatallal felálló gárda (Baja, PVSK, SMAFC, Alba-DKKA) a 8., a 9., a 10. és a 11. helyen zárt (a pontlevonástól sújtott Pápa lett az utolsó, a 12.).

vaaaaaa

Chester Lewis: 8 mérkőzésen jutott szóhoz a sokáig sérült hátvéd – átlagban 12 percet tölthetett a parketten, ezalatt 2.9 pontot szerzett.

Kiss Barnabás: 11 találkozón szerepelt a sokoldalú Kiss (13.4 perces átlaggal), 4.4 pontja és 3 lepattanója mellett sokszor hasznos mezőnymunkával vétette észre magát.

Kozma Norbert: Bár csak 7.4 percet átlagolt, ez nem meglepő, ha megnézzük a Vasas mezőnysorát – a két Surmann mellett Faragó és Katona is az 1-2-3 posztokon játszik. A szívós védőmunkájáról ismert Kozma mellett Lewis, Kiss Barnabás és Boros Márk is itt bevethetőek, nyilván nem volt elég perc mindenkinek.

Joel Nshimba: Szintén 20 derbin kapott lehetőséget az atletikus Nshimba, de egyelőre be kellett érnie 10.4 játékperccel. 4.1 pontot és 3 lepattanót azért így is összehozott, ha védekezésben nagyobb faktor tud lenni jövőre, állandó helye lehet a csapatban.

Völgyi Marcell: 13 mérkőzésen jutott szóhoz a 98-as születésű erőcsatár, 9.5 percre küldte be őt Sárosi Bulcsú mester. 2.8 pont mellett 2.5 lepattanót szállított első B csoportos szezonjában.

Boros Márk: A látványos zsákolásairól ismert Boros játszotta a legtöbbet a fiatalok közül, 20 találkozón 13.7 percet töltött a parketten átlagban, emellett 7-szer kezdett is. 54%-kal dobott mezőnyből, nem sok rossz vállalása volt tehát.

A bő keret tagja volt még Katona Bence, Steier Bence, Keul Tamás és Szanthoffer András, de ők egyelőre nem voltak tagjai a rotációnak.

OSE Lions

Zrínyi Viktor: 13 meccsen jutott szóhoz a 4-es és 5-ös poszton is bevethető Zrínyi, ezeken 9.5 perc játékidővel számolhatott.

MTK Törökbálint

Horváth Kristóf: Az egész B csoport egyik legjobb, legtöbbet játszó fiatalja volt a 2015/16-os idényben Horváth, meghálálta Szarvas Gábor mester bizalmát. 22 mérkőzéséből 15-ön kezdett, 31 játékperce alatt 15.6 pontos átlagot gurított 42%-os triplázással, 3 pattanója és 2.1 asszisztja csak hab volt a tortára. A Bonyhád kosarát 28 egységgel terhelte meg, ez egyéni legjobbja.

A keret tagja volt még Dobos Márk és Máriás Gergő, de ők egyelőre nem sok szerephez jutottak a felnőtt mezőnyben.

Metal-Work Bonyhádi KSE

Adebayo Osiyemi: 21.3 perces játékidejével alapembernek számított Bonyhádon a bedobó, 14 találkozójából 9-en kezdőként küldte pályára Rutkai Péter vezetőedző. 4.8 pontos átlaggal zárt.

Rippert Norbert és Pifkó Péter is a keret tagjai voltak, de kevesebb lehetőséget kaptak.

Tehetséges Fiatalok-Budapest

Buzás Bence: Bár mind a 21 meccsén kezdett, ezeken pedig 33.8 perces átlaggal az egyik legtöbbet játszó fiatal volt a B csoportban – ötödik nyugaton a teljes mezőnyben -, mégis inkább mezőnymunkával, mintsem számokkal vétette észre magát a TF színeiben Buzás. 5.9 pontját mindössze 28%-os mezőnypontossággal szerezte, igaz, emellé lekapott csaknem 5 lepattanót, valamint volt 1.7 szerzett labdája is.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC

Horváth Ádám: 19 meccsen játszott, 20 perc fölötti időt. Neki is meggyűlt a baja a dobásokkal, kísérletei negyede ért csak célba (16/65), Buzáshoz hasonlóan őt sem pontgyárosnak tartják, sokkal inkább mezőnyfeladatokra.

Nagy Tamás is a keret tagja volt, kevés lehetőséghez jutott.

Bajai Bácska FKE

Pálkerti Tamás: Ez a szekció a 30% alatti dobóké, az egyébként 18 meccset játszó Pálkerti sem tudta átlépni ezt a küszöböt egyelőre (29%). 13.6 percet azért kapott meccsenként, a bizalom tehát megvan, várhatóan a fejlődés sem marad el.

Fehér Ákos: 16 találkozón 16.7 minutummal számolhatott Fehér, ezalatt 2.4 pontot és 2.1 lepattanót szerzett.

Még négy fiatal kapott helyet a bajai keretben, de ők (Schubert Bence, Rozsi Norman, Goldring József, Forgács Gábor Attila) egyelőre nem tagjai az aktív rotációnak.

PVSK-Kronosz Kiadó

Demeter Attila: Sokat, és jól játszott idén a Pécs színeiben a Szegedről érkezett Demeter, abszolút alapembernek számított a csapatban. 20 meccsen 28.5 percet töltött parketten, ezalatt 13.3 pontot, 4.4 lepattanót, valamint 3.2 gólpasszt szállított.

 Krnjajski Boris: 23.4 perces játékidejével szintén alapembernek számított a hátvéd, 10.6 pontot, 3.9 lepattanót valamint 2.9 gólpasszt szállított 18 mérkőzésen.

 Veljko Dragasevic: A horvát játékos csak 5 meccsen játszott, de azokon 20 percnél valamivel többet – 7.2 pontot tett hozzá az összjóhoz ezalatt.

Három játékos (Kozári István, Sütő Attila, Mogyorósi Bálint) is 7-9 perc közötti időt kapott idén, Porrogi Dominik és Mándity Márkó pedig egyelőre nem tagjai az aktív keretnek.

SMAFC-NYME

Werner Viktor: 20 meccsen lépett pályára az erőcsatár, ezeken 26 perc fölötti játékidőt kapott – 5.2 ponttal és 3.7 pattanóval zárta az évet.

Papp Barna: 17 találkozón 12 percet töltött átlagban a parketten, 3.1 pontot szerzett.

Füzi Róbert: 19 derbin csaknem 21 percet játszott, ezalatt 7.7 pontra volt jó – a Baja ellen azonban meg sem állt 26 egységig.

Németh Márk: 14.7 perc alatt 2.2-es átlagot hozott, egyelőre kiegészítőként számolhatnak a fiatal magasemberrel Sopronban.

A keret kevesebbet, vagy egyáltalán nem játszó tagjai: Tukovics Balázs, Schaul Levente, Polgárdy Ádám.

Alba Fehérvár-DKKA

Az Alba sem fukarkodott, ha fiatalokról van szó: 2000-es “évjáratú” kosaraspalánták is helyet kaptak bő keretükben, összesen 15 játékosuk született ‘97-ben, vagy azt követően.

Molnár Dániel: 20 mérkőzésen lépett pályára a dobóhátvéd, és egészen sok, 24 perces játékidővel számolhatott – ezalatt 6.2 pontot szerzett.

Varga Máté: Varga még többet, 30.5 percet töltött parketten az idényben (19 meccs), 11.4 pontjára és 3.3 pattanójára nem is lehet panasz – távolról is korrektül, 36%-kal célzott, pedig mérkőzésenként csaknem 5 trojkát emelt rá.

Fülöp Bence: Molnárhoz hasonlóan ő is 24 perc körül játszott, 8.6 pontot és 5.8 lepattanót tett a közösbe fellépésenként. Klasszikus ötöshöz híven szinte csak közelről kísérletezett, de onnan 60%-kal dolgozott, hatékony volt tehát a palánk közeléből.

Kusonic Milán: Bár mindössze öt alkalommal lépett pályára – legutóbbi is január elején volt -, így is megérdemli, hogy megemlítsük itt: 13.4 pontot szorgoskodott össze azon az öt derbin.

Egy kisebb csapatnyi fiatal kapott 10-15 perc körüli játékidőt a fehérváriaknál, egyelőre inkább epizódszerepekben: Orczy Bence, Mészáros András, Nyulász Barnabás, Denis Adegbite, Papp István, Zsenits Bendegúz, Bencsik Norbert, valamint Lévi Kevin Dominik. A keret tagja volt még Pávay Kornél, Takács Milán, valamint Takács Martin is, de ők – 2000-es lévén – még csak ismerkednek a felnőtt mezőnnyel.

Concordia Motax KC Pápa

Pölöskei Kristóf és Domján Ádám voltak a keret legifjabb tagjai, Domján 20, Pölöskei 12 percet játszott összesen idén.

Fotó: Doba István – Vasas SC

Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *