A Szolnok esélye egy újabb európai kupasikerre?

A FIBA-ULEB jogi csatározások árnyékában nyilvánosságra hozták a következő szezon Euroliga és EuroCup indulóinak listáját. A már ismert 16 Euroligás csapat mellett a 2016-17-es évadban 24 csapat versenyez a EuroCupban – utóbbi győztese jogot szerez arra, hogy elindulhasson a 2017-18-as Euroligában. Mindez a Szolnoki Olaj, mint magyar bajnok szereplését is érintheti.

Néhány hete egy hosszabb cikket szenteltünk a nemzetközi szövetség (FIBA), valamint az Euroligát és EuroCupot szervező ULEB jogi perpatvarának – ennek folytatása, hogy május végén, június elején az illetékes müncheni bíróságon panaszolta be az ULEB (illetve annak szervezete, az ECA) a FIBA-t, mivel álláspontjuk szerint jogsértő eszközökkel próbálták-próbálják meg ellehetetleníteni a EuroCup mezőnyének szervezését. A bíróság végül nem akart ebben a kérdésben egyértelmű állást foglalni, így mindkét oldal a saját igaza bizonyításának fog(hat)ta fel a döntést, és így is kommunikálták. Az ECA és az ULEB úgy értelmezte, hogy a FIBA nem szankcionálhatja a csapatokat, amelyek elindulnak a EuroCupban, így nem sokat vártak: pár nappal a bírósági döntés után az Euroligával együtt kihirdették a EuroCup indulóinak névsorát is.

ulebfiba

A lebonyolítás

Az Euroligában kilenc ország csapata indul, nyolc korábbi Euroliga-győztessel (illetve Hanga Ádám csapatával, a Laboral Kutxával), és először az európai kupasorozatok történetében úgy bonyolítják le, mint egy bajnokságot: mindenki mindenkivel oda-vissza játszik (30 meccs), majd a legjobb nyolc csapat három győzelemig tartó playoff-párharcokban dönti el, hogy melyik négy gárda alkossa a Final Four mezőnyét. A lebonyolítás előnye, hogy a Final Fourig minden csapat maximum 35 meccset játszik, illetve március-áprilisig mindenképpen versenyben marad.

A EuroCupban 12 nemzet csapata indul (öt korábbi győztessel) – először négy, egyenként hatcsapatos csoportban kezdődnek meg a küzdelmek, ahonnan a legjobb négy-négy gárda jut be a Top16-ba. Itt a 16 alakulatot négy darab négyes csoportba osztják, ahonnan az első kettő jut be a negyeddöntőbe. A negyeddöntő, elődöntő és a döntő is két nyert meccsig megy, vagyis továbbra is klasszikus playoff-lebonyolítás lesz érvényben, nem vezetik be a Final Fourt. A csapatok az első körben 10, a másodikban 6 mérkőzést játszanak, a döntős csapatok ehhez maximum 9-et tesznek majd hozzá.

Az Euroliga mezőnye:

Törökország: Anadolu Efes, Darussafaka Dogus, Fenerbahce, Galatasaray.
Spanyolország: Real Madrid, Barcelona Lassa, Laboral Kutxa
Görögország: Panathinaikosz, Olimpiakosz
Oroszország: CSZKA Moszkva, Unics Kazany
Izrael: Maccabi Tel-Aviv
Szerbia: Crvena zvezda
Olaszország: Emporio Armani Milano
Németország: Brose Baskets Bamberg
Litvánia: Zalgiris Kaunas

A EuroCup mezőnye:

Spanyolország: Unicaja Malaga, Valencia, UCAM Murcia, Gran Canaria, Bilbao Basket
Olaszország: Dinamo Sassari, Trento, FoxTown Cantú, Reggio Emilia
Oroszország: Khimki Moszkva, Zenit Szentpétervár, Lokomotiv Kubany, Nyizsnyij Novgorod
Adria-Liga: Partizan Belgrád, Cedevita Zágráb, Buducsnoszt Voli, Olimpija Ljubljana
Németország: Alba Berlin, ratiopharm Ulm, Bayern München
Görögország: AEK Athén
Izrael: Hapoel Jerusalem
Lengyelország: Stelmet Zielona Gora
Litvánia: Lietuvos Rytas

A FIBA-ULEB háború hatása lehet, hogy a mezőnyben egyáltalán nincs francia induló, illetve a törökök nem indítottak csapatot a EuroCupban – cserébe viszont több török gárda indul az Euroligában, mint spanyol (a sportszakmai indokok és a török csapatok kiváló anyagi lehetőségei mellett ebben közrejátszhat az is, hogy a főszponzor továbbra is a Turkish Airlines). A nagy európai kosárnemzetek a franciák kivételével szép számban képviseltetik magukat, a korábban kérdéses olasz, délszláv és orosz élgárdák is ott vannak a EuroCupban. Ami még feltűnő, hogy a kisebb országok csapatainak egy része valószínűleg vagy nem merte bevállalni az EuroCupot a FIBA álláspontja miatt, vagy nem látta értelmét elindulni a nagyobb költségvetésű klubok mellett – így belga, lett, finn, osztrák, román vagy éppen magyar csapat nem indul a következő évi sorozatban.

Az ULEB tehát feldobta a labdát, jó kérdés, hogy a FIBA ezek után mit lép – egyelőre az országos szövetségek intézkedtek. Az orosz szövetség vezetője, a korábbi kiváló kosaras, Andrej Kirilenko villám-közleményében jelezte, hogy (összhangban a FIBA álláspontjával) a EuroCupban induló csapatokat minden, az orosz szövetség által szervezett versenysorozatból kizárja, játékosaik pedig nem lehetnek válogatottak. Az elsőre ijesztőnek hangzó nyilatkozatot azonban érdemes kiegészíteni azzal, hogy a válogatott gerincét éppen Kirilenko korábbi klubja, az Euroligában induló CSZKA adja, akiket nem érint a szankció – illetve azzal, hogy Oroszországban jelenleg a szövetség csak másodosztályú bajnokságot ír ki, az érintett klubok (és még jó néhány) a VTB Ligában játszanak, amit viszont nem az orosz szövetség szervez…

Az olasz szövetség hasonló, komolyabb súlyú ultimátumot adott a négy EuroCup-indulónak (Sassari, Cantú, Trento és Reggio Emilia), július 7-éig vissza kell lépniük az ULEB égisze alatt működő kupától, különben kizárják őket a 2016-17-es olasz első osztályú küzdelmekből. Ezt a szankciót már korábban is belebegtette az olasz szövetség, viszont az még a müncheni bírósági döntés előtt volt. Az egységes reakciókból úgy tűnik, hogy a nemzeti szövetségek egyeztettek a FIBA-val (illetve tartják magukat a korábbi állásponthoz), ugyanakkor a nemzetközi szövetség hivatalosan még nem reagált arra, hogy a 24 klub elindul a EuroCupban.

Nagyobb esély a Szolnoki Olajnak?

A FIBA (illetve tagszervezete, a FIBA Europe) jelenleg gőzerővel szervezi a saját sorozatát, a Bajnokok Ligáját, kínai média-befektetőket, média-partnereket talált – ugyanakkor ha a EuroCup ebben a formájában elindul, akkor 24 jó csapattal gyengébb lesz a széria, hiszen a csúcsbajnokságok első és második vonala mellett a nagyobb kosárnemzetek élcsapatai sem itt fognak elindulni (kivéve a franciákat).

A magyar bajnok Szolnoki Olajnak tehát jóval könnyebb lehet a dolga a selejtezőben, hiszen időközben kijött a Bajnokok Ligája sorsolása, ahol  (talán tekintettel a csapat elmúlt években mutatott európai sikereire is – kétszer Final Four az EuroChallenge-ben, 2015-16-ban pedig a EuroCup második csoportkörébe jutás), nem kell az első selejtezőkörben pályára lépniük, csak a másodikban, október elején. Az Olaj tehát kiemelt a selejtezőben, és ez komoly rang, mivel így a FIBA török, belga, német, izraeli és olasz gárdákkal azonosként kezeli a magyar bajnokot.

Nyilván sok víz lefolyik még októberig a Tiszán, de jelen pillanatban nem úgy néz ki, hogy az EuroCup indulói visszakozni fognak, nélkülük pedig olyan klubok alkotják a Bajnokok Ligája selejtezőjének mezőnyét, amelyeknél jobb gárdákat is legyőzött már az Olaj az elmúlt években: a selejtező 2. körében igazán nehéz ellenfél az Adria Ligás Igokea, a fehérorosz Cmoki Minszk és az észt Tartu lehet, ezeknél a gárdáknál csak gyengébb csapatok jöhetnek szembe.

Bár volt játékos-fluktuáció az idei szezont követően, mégis több kulcsjátékos is maradt Szolnokon, az igazolások jelentős része pedig már megvan – egy jó felkészüléssel (ne feledjük, a válogatottban Sztojan Ivkovics vezetőedző szövetségi kapitányként együtt dolgozhat több Olaj-játékossal is) a Szolnok ismét megcélozhatja a továbbjutást a selejtezőből, onnantól kezdve pedig el lehetne kezdeni álmodozni egy újabb emlékezetes nemzetközi kupaszereplésről is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *