Az U16-os válogatott robbantott – Mi a siker titka?

Véleményem szerint ritkán érdemes alapozni egy barátságos tornán történtekre, ám a férfi U16-os válogatott teljesítménye kapcsán kivételt kell tennünk, hiszen Magyarországon korábban talán sosem látott mezőnyben ért el dobogós helyezést a Somogyi Ádám és Dancsecs András fémjelezte Váradi-legénység.

Az U16-os nemzeti együttes kapcsán bőven akadnak még kérdőjelek, mivel egyrészt ez a korosztály először vehet részt korosztályos Európa-bajnokságon, ráadásul ez az az évjárat, mely akár már több honosított ifjonccal is nekivághat a nyári B-divíziós kontinensviadalnak, amennyiben a szövetség, a szakmai stáb és a bürokrácia ennek megfelelően dönt.

Ám a második éve Szolnokon pallérozódó Samuel Taiwo és az idén a Rátgéber Akadémiához hozott Godwin Ekene Omenaka távollétében is olyat mutatott Váradi Attila együttese az utóbbi egy hét alatt Székesfehérváron, ami után egyértelmű, hogy van miért bízni fiatal tehetségeinkben.

longu16

A Szent István Kupa kérdés nélkül a korosztály európai szinten is kiemelkedő színvonalú tornájának tekinthető, melyen ebben az évadban a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián és a válogatotton kívül a spanyol Real Madrid, az olasz Stella Azzurra Roma, a szerb Partizan Belgrád, a horvát Cibona Zagreb, a török Fenerbahce, valamint a német Bayern München alkotta a nyolcas mezőnyt.

Azon felül, hogy a fehérváriak nem kis bravúrral elkerülték az utolsó helyet és megelőzték a Bayernt, a válogatott a csoportküzdelmek során megverte a Cibonát és a Fenert, majd a döntőbe jutásért vívott meccsen komoly erőbedobásra késztette az egész kontinens jelenlegi legnagyobb játékerőt képviselő U16-os klubcsapatát, a Real Madridot (82-74), a bronzmérkőzésen pedig 89-75-re verte a Partizant.

A már igazi “TAO-korosztálynak” tekinthető évjárat nem “csak” csapatként számít erősnek, de komolyan jegyzett prospectjei is vannak, hiszen a Vasas-nevelés Somogyi Ádámért, a szombathelyi Dancsecs Andrásért, a már évek óta Németországban pallérozódó Fazekas Mátéért, valamint a Honvéd tehetségéért, Ralf Martinezért sok neves külföldi klub tett már kisebb-nagyobb ajánlatot. A vezérek ezen a tornán is kitettek magukért, mellettük pedig nem szabad megfeledkezni a kiegészítőkről sem, akik közt szintén számos jó alkatú, kiváló felfogású ifjonc pattogtat, Váradi Attila szövetségi kapitány pedig már évek óta járja a korosztályos Eb-ket csapataival, így pontosan látja, hogy a csapatépítés miről szól ezen a szinten – figyelembe véve az esetlegesen később érő tehetségek egyéni felépítését is.

A társaságnak ráadásul a megszokottnál jobb lehetőségei vannak a nemzetközi porondon való gyakorlásra, hiszen az EYBL-ben a válogatott számos játékosa rendszeres játéklehetőséghez juthatott idén (s volt, aki már tavaly is), ráadásul Somogyi és Fazekas már tavaly is ott volt az Eb-n az egy évvel idősebbek között.

A Balkán Kupán szerzett bronzérem, majd az ORV-n begyűjtött második hely is alátámasztja, hogy ennek az évjáratnak lehetnek komolyabb céljai a nyári Európa-bajnokságon, ahol cél lehet az A-divízióba jutás is fiaink számára.

Noha rengeteget beszélünk arról, hogy a pillanatnyi eredményesség szem előtt tartása mennyire káros lehet az utánpótlás nevelés bizonyos szegmenseiben, véleményem szerint a válogatott számára egyszerűen muszáj megcélozni a feljutást, mivel egy ilyen korú tehetségnek rengeteget számít, hogy a legjobbak közt játszhat-e Eb-t a nyáron vagy “csak” a B-sek közt. Noha ez a társaság a következő korosztálynak adná meg a lehetőséget egy esetleges feljutással, mégsem kell magyarázni, hogy ez mekkora pluszt jelenthetne a magyar utánpótlás számára.

A kontinensviadalig még rengeteg idő van hátra és számos tényező közbeszólhat, ám az már most egyértelműnek látszik, hogy a megnövekedett anyagi források (TAO-rendszer) és a teljesen más alapokra tett nemzetközi versenyeztetés (EYBL) kezdi meghozni a gyümölcsét. Ilyen alapokkal és egyértelmű szakmai koncepcióval igenis fel lehet venni a versenyt utánpótlás szinten Európa hagyományosan erősebb gárdáival, játékosaival is, s bár ez még csak egy apró lépés a felzárkózásban, mégis nagy kontrasztot mutat az évekkel korábbi állapotokhoz képest.

Fotó: MKOSZ

This article has 2 Comments

 1. Kérdésem lenne Mit tesz a szövetség annak érdekében hogy már ebben a korosztályban is feltűnő
  színesbőrű játékosok minden kétséget kizáróan eredeti szül.anyakönyvi kivonattal rendelkezzenek? Elkerülve a pletykákat és összeesküvés elméleteket. Ha annyira magyarok akkor hol voltak ezek a gyerekek 2-3 évvel
  ezelőtt? Nem káros ez ezekben a korosztályokban? Nem kellene ezeket nyilvánosan tisztázni ? Van akinek szabad van akinek nem ?

  Köszönöm

 2. Az első kérdésre azt gondolom, egyszerű a válasz, ilyen szintű bürokráciai intézkedéseknél annyi rostán megy át egy külföldről érkező fiatal, hogy ki lehet zárni az e fajta csalást – legalábbis az a véleményem, hogy a magyar szövetséget nem lehet könnyebb becsapni vagy megvezetni könnyebben, mint mondjuk a franciát vagy a spanyolt, azokba az országokba pedig tömegével mennek srácok az afrikai kontinensről.

  Azt nem értem, mire gondolsz az alatt, hogy hol voltak 2-3 évvel ezelőtt? Nem attól magyarok, hogy annak születtek, hanem attól lesznek, hogy itt szocializálódnak fiatalemberként, illetve “kosárlabda magyarok” is lesznek, mivel az itteni szakemberek munkája eredményeként lehet belőlük profi kosárlabdázó.

  Nem gondolom károsnak, pláne ilyen arányban, sőt, mivel ezekben a korosztályokban a francia, a spanyol vagy az amerikai gyerekek mind meg kell, hogy tanuljanak ziccert dobni, egy-egyezni, lepattanózni a lényegesen jobb atletikus képességekkel, ütemérzékkel rendelkező afrikai vagy afro-amerikai társaik ellen, ez alap része már nem csak az amerikai, de az európai, így pedig az egész világ kosárlabdájának. Ezáltal jobb lehetőségük van fejlődni, ez kétségtelen.

  Arról nem is beszélve, hogy szociológiailag is sokat jelent, ha van egy ilyen külföldi csapattársad, mind a nyelvet, mind az egyéb viselkedési formákat illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.